Oláh Tünde vagyok, a Swaledale airedale terrier kennel tulajdonosa.

A kutyákhoz való kötődésem kisgyerekkoromig nyúlik vissza, hat évesen könyörögtem ki édesanyámnál első kutyámat, egy magyar vizsla–német juhász keverék szukát, őt egy fajtatiszta tacskó követte, őt pedig egy utcáról befogadott – leginkább egy malinois-ra hasonlító – keverék. Elvesztését követően barátainknál dobermann kölykök születtek, így lettem egy dobermann szuka boldog tulajdonosa. Ez a választás és ez a fajta lett kamaszkorom meghatározója: a dobermannos korszakomban végeztem el a kutyakiképzői tanfolyamot, oktattam kutyaiskolában, munkavizsgákat tettem le kutyáimmal, ekkor kóstoltam bele a kiállítások világába, s ezalatt született meg az első almom is. Utolsó dobermannunk elvesztésekor azonban úgy döntöttünk, hogy nem vállalunk több kutyát.

Az elhatározáshoz másfél évig tartottuk is magunkat, de egyre többször került szóba egy új kiskutya és a vele való mindennapok. Akkor már tudtam, hogy az új jövevény csak egy airedale terrier, gyerekkorom sokat csodált fajtája lehet.

Ez volt az a fajta, ami mindig vonzott, de gyerekként – mivel személyesen alig találkoztam airedale-lel, fényképen meg többnyire híres ember társaságában láttam, így – azt gondoltam, hogy ez a fajta csak az igazán tehetősek kutyája lehet, ezért kelletlenül bár, de megbarátkoztam a gondolattal, hogy nekem nem lehet ilyen kutyám. Fiatal felnőttként persze már tudtam, hogy a gyerekkori elképzelések nem helytállóak, s a fajta bárki számára elérhető. Ilyen előzmények után érkezett hozzánk első airedale terrierünk 2001 elején, őt követte nem sokkal egy évre rá második airedale-ünk és innentől már nem volt megállás.

Minden kutyámnak, különösen airedale terriereimnek rengeteget köszönhetek, nem csak a kutyákról tanultam és tanulok sokat mind a mai napig, de általuk alakult ki bennem egy kép az airedale terrierről, segítségükkel szereztem sok-sok ismerőst, barátot és ők sarkalltak és sarkallnak minél több ismeret elsajátítására is.

Az első perctől fogva úgy gondoltam, hogy az airedale terrier fajtát tenyészteni is szeretném és mivel hiszem, hogy minőségi tenyésztői munka csak kellő ismeret és tudás birtokában végezhető, a magam által támasztott elvárások mentén igyekszem ennek szakmailag is megfelelni.

Hálával tartozom a saját airedale-eimnek és egy kicsit minden airedale terriernek, hogy elindítottak ezen az úton, a nálunk született airedale terrierek gazdáinak, hogy olyan életet biztosítanak a kutyájuknak, amit elképzeltem és köszönettel tartozom mindazoknak akiktől tanulhattam, tanulhatok.

Oláh Tünde
airedale terrier mestertenyésztő
okleveles kinológus
FCI airedale terrier küllembíró