FCI. Standard Nr.7 /12.03.1998./H
Fordította: Szabó Péter

AIREDALE TERRIER

EREDET: Nagy-Britannia
AZ ÉRVÉNYES EREDETI STANDARD KIADÁSÁNAK IDŐPONTJA:
1987.06.24.
HASZNÁLAT: Terrier
FCI. BESOROLÁS:  3. Fajtacsoport  Terrierek
1. Osztály Nagy- és középméretű Terrierek
Munkavizsga választható

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:  A legnagyobb termetű terrier, izmos, aktív, meglehetősen tömör kutya, a nyakiglábság legkisebb nyoma nélkül, és nem aránytalanul hosszútestű.

VISELKEDÉS/VÉRMÉRSÉKLET:  Élénk tekintetű, gyorsmozgású, minden pillanatban tettrekész. Jellegét a kifejezésteljes szemek, fülének tartása és a feltartott farok határozza meg. Nyílt és magabiztos, barátságos, önérzetes és intelligens. Mindig éber, nem agresszív, de bátor.

FEJ: Jó arányú, a koponya és az arcorri rész hossza között nem észrevehető különbséggel. Ránctalan koponya
AGYKOPONYAI TÁJÉK:
Koponya: Hosszú és lapos, a fülek között nem túl széles, a szemek felé enyhén keskenyedő.
Stop: A homlokátmenet (stop) alig észrevehető.
ARCORRI TÁJÉK:
Orr: Fekete.
Pofa: Az arcorri rész a szemek előtt telt, nem homorú, vagy hirtelenül beesett a szemek alatt, viszont egy finom íveléssel megelőzi a laposság vagy az ékalak látszatát.
Ajkak: Feszesek.
Állkapocs/Fogazat: Az állcsont és az állkapocs mély, erőteljes, erős és izmos, mivel az erőteljes arcorri rész nagyon kívánatos. Nem kívánatos a túlságosan fejlett állkapocsív, a kerek, kidagadó rágóizom tájék, a "pofás"-ság* nem kívánatos. A fogsorok hatalmasak. Kívánatos az ollós harapás: a felső fogsor résmentesen záródik az alsó fogsor elé, a fogak egyenesen állnak, de a harapófogó (egymásra) harapás elfogadott. Az előre, vagy hátraharapás nem kívánatos.
Pofa*: Simák, nem teltek.
Szem: Sötét színűek, kicsik, nem kidülledők, telve terrier tekintettel, éberséggel és intelligenciával. A világos, kerek szemek kifejezetten nem kívánatosak.
Fül: "V" formájúak, oldalt hordottak, kicsik, de a kutya termetével arányosak, a törésvonal enyhén a koponya síkja fölött legyen. A lelógó vagy túl magasan hordott fülek nem kívánatosak.

NYAK: Száraz, izmos, mérsékelten hosszú és telt. Fokozatosan vastagodva csatlakozik a vállhoz, nem lebernyeges.

TÖRZS:
Hát:
Rövid, erőteljes, egyenes, nem laza.
Ágyék: Izmos. A rövid kötésű és jól bordázott kutyánál az utolsó bordák és a csípő között kis távolság van. Ha a kutya itt hosszú, lazának látszik ezen a részen.
Mellkas: Mély (kb.könyékig ér) de nem széles. A bordák jól íveltek.

FAROK: Magasan tűzött, vidáman hordott, nem hajlik a hát fölé, jó erős és szilárd. Szokásosan kurtított, vége általában a koponyatetővel van egy síkban.**

VÉGTAGOK
MELLSŐRÉSZ: A mellső lábak teljesen egyenesek és jól csontozottak.
Váll: A lapockák hosszúak, jól hátraállítottak, ferdén helyezkednek el. A lapockák laposak.
Könyök: Merőleges a testre, és oldalt szabadon mozog.
HÁTSÓ RÉSZ:
Comb: Hosszú, erőteljes.
Térd: Jó szögelésű sem befelé, sem kifelé nem fordul.
Lábszár: Izmos.
Csánk: Alacsonyan állnak, hátulról nézve egymással párhuzamosak.
MANCS: Kicsi, kerekded, tömör, jól fejlett talppárnákkal, a lábujjak mérsékelten íveltek, sem befelé, sem kifelé nem görbülnek.

MOZGÁS: A lábak egyenesen előre lépnek. A mellső lábak szabadon az oldalakkal párhuzamosan mozognak. A felénk közeledő kutyánál a lábaknak a front vonalába kell lenniük, a mancsok és a könyökök azonos távolságra vannak. A tolóerőt a hátsó lábak adják.

SZŐRZET:
SZŐRMINŐSÉG: Kemény, sűrű, drótszerű, nem olyan hosszú hogy bozontos legyen. Egyenesen és zártan fedi a törzset és a lábakat. A fedőszőr kemény, drótos, az aljszőr rövidebb és puhább. A túl kemény szőr hullámos vagy göndörödhet. A teljesen göndör vagy puha szőrzet nagyon nem kívánatos.
SZŐRSZÍN: A hátnyereg, a nyakszirt és a farok felső része fekete vagy grizzle*** színű. A test valamennyi többi részén cser (tan) színű. A fülek gyakran sötétebb cser színűek, a nyak körül és a halánték sötéten árnyalt.
A mellső lábak között kevés fehér szőr elfogadható.

MÉRET: A marmagasság kb. 58-61 cm.(23-24 inch) a kanoknál, kb. 56-59 cm.(22-23 inch) a szukáknál.

HIBÁK: Minden az előbbiektől való eltérés hiba, amelynek megítélése az eltérés mértékétől függ.

MEGJEGYZÉS: A kanoknál a herezacskóban két jól láthatóan leereszkedett herének kell lennie.

* a „cheek „ = pofa, a magyar küllemtanban a kissé nehézkes nagy rágóizom tájéka-nak felel meg, --ezt, ha kiálló, túlfejlett pofás-nak fordítom -- de különbözik a magyar küllemtanban használt pofa= „muzzle” tájéktól.
** az Európai Unió egyes országaiban már tiltják a kupírozást, ezért a gyakorlatban már sok országban nem érvényes a farokról írott rész
*** a grizzle = ősz a magyar nyelvben -- a színes haj, színtelen (fehér) szálakkal kevertet jelent-- jelentése inkább a melírozottnak felel meg, ami a kutyánál különböző színű szőrszálak (fekete, fehér,szürke, cser) keveredését jelenti (Szabó Péter)