Az airedale terrier a terrier fajtacsoport legnagyobb méretű, elegáns képviselője, eredendően vadászkutya.

Személyében egy hihetetlen fifikás, mindig tettrekész, arisztokratikus megjelenésű kutyát ismerhetünk meg, aki hatalmas mozgásigénnyel, bátorsággal, tenni akarással és életörömmel van megáldva, s aki ugyanakkor jó adag önfejűséggel is rendelkezik. Éppen ezért egy airedale terrierhez határozottságra és következetességre van szükség.

Ha úgy érezzük, hogy ezen tulajdonságok birtokában vagyunk, akkor egy airedale ideális társ lehet a mindennapokban, lakjunk akár lakótelepen, vagy családi házban, használjuk akár munkára, sportra, tartsuk egyszerűen a család kedvenceként, vagy a gyerekek játszótársaként.

Amennyiben biztosítjuk számára a megfelelő foglalkozást, a kellő mennyiségű szabad mozgást, az airedale - termetéből, szőrtípusából és idegrendszeréből adódóan - valóban alkalmas mind a lakásban, mind a kertben való tartásra, az egyetlen mód, amit kifejezetten nem tűr és amiben tönkremegy: ha láncon, megkötve kell leélnie az életét.

Szőrzete kemény, drótos, szisztematikus ápolást igényel. Ezalatt szigorúan trimmelést kell érteni, nyírni a fajtát nem szabad. Trimmelni minimum negyedévente szükséges, kiállításra való felkészítés esetén ennél gyakrabban, a szőrkondíciótól függően. A rendszeresen karbantartott szőrzet nem hullik, nem igényel sem fürdetést, sem túl gyakori fésülést.

A fajta tartását emellett még az is megkönnyíti, hogy jól tűri az időjárás viszontagságait, szerény igényű, betegségektől, genetikai terheltségtől mentes, diszpláziára nem hajlamos.

Egyszóval, ha van kellő türelmünk és határozottságunk egy temperamentumos, bohókás, de végtelenül kedves, örökmozgó kutyához, az airedale terrierben biztosan nem csalódunk.